Skip to main content

Geirangerfjorden

Geirangerfjorden — en del av UNESCOs verdensarvsområde
 

Knapt noe sted i verden kan man nyte en slik fantastisk utsikt og ha så overveldende naturopplevelser. Naturstier med varierende vansklighetsgrad og spennende natur. Opplevelsene omfatter også kunnskap og erfaringer, bevaring og vern, samarbeid og fredelig eksistens. Formidling om det å utvikle nye idéer som gir en positiv utvikling i området. Geirangerfjorden er et av få verdensarvområde der det bor folk!

På Norsk Fjordsenter kan vi stolt presentere verdensarvområdet Vestnorsk fjordlandskap. Verdenssarvområdet, som består av Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, er Norges eneste naturområde på lista over verdens kultur- og naturarv. Naturområda kom inn på UNESCOs verdensarvliste 14. juli 2005 og favner to av dei lengste, dyupeste, smaleste og vakreste fjordene i verden!

På informasjonssenteret får du oppleve det dramatiske og storslåtte landskapet gjennom en multivisuell presentasjon av verdensarvområdet: Geirangerfjorden og Nærøyfjorden. Sammen med omgivelsene utgjør områda 1227 km2, der 107 km2 er sjøareal. Presentasjonen gir deg nærmere innsikt i tema som geologi og landformer, flora og fauna, dyreliv og kulturlandskap – altså selve kriteriene for å komme på verdensarvlista. Av mange blir disse fjordene regnet som selve symbolet på Norge, det fremste fjordlandet i verden. Dette er kanskje årsaken til at det norske ordet "fjord" også blir brukt internasjonalt.

Med utgangspunkt i fjordfolkets liv og virke tar vi deg med på en vandring gjennom historien. En levande vandring med effekter som setter deg over 100 år tilbake i tid. Demonstrasjon av snøras, vegbygging- og rydding, fjordbåten, folkeliv og natur – med andre ord en komplett kultur- og naturopplevelse. Multimediefraemvisningen "Frå fjell til fjord" viser deg verdensarvområdet slik det tar seg ut gjennom de fire årstidene.

Opplev natur- og kulturskattene disse fjordlandskapene har å by på, så vil du skjønne hva vi mener!
Er du fremdeles ikke mettet av inntrykk? — da bør du få med deg en mektig "naturopplevelse" i form av en bildereise i kinosalen: "Frå Fjell til fjord". Eller kanskje frister det med en reise 100 år tilbake i tid gjennom eit interaktivt landskap av fjordkultur og fjordgårder?

Vi sitter på mye kunnskap om verdensarvområdet, så spør oss gjerne!

Norsk Fjordsenter kan ellers tilby dyktige og kunnskapsrike guider som garantert vil gi deg en unik opplevelse i verdensarvområdet! Kunstgalleri med kjente norske samtidskunstnere, samt butikk og kafé.

Meir informasjon om verdensarven: 

  • www.fjordsenter.com: Les mer om verdens vakreste, villeste og mest imponerende fjordlandskap på nettsidene til Vestnorsk fjordlandskap. 
  • whc.unesco.org: UNESCOs nettsider gir en verdenssomfattande presentasjon av vår felles kultur- og naturarv. 
  • www.ra.no: Riksantikvarens nettsider presenterer de norske stadene som står på UNESCOs verdensarvliste. 
  • www.fylkesmannen.no: Her finner du mer informasjon om forvaltingsstyresmaktene: Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, Fylkesmannen i Hordaland. 
  • www.nwhf.no: Informasjon om Nordic World Heritage Foundation, et internasjonalt senter for gjennomføring av verdenssarvkonvensjonen.
Fulltekstsøk