Skip to main content

Fjordgården Skageflå

Fjordgården Skageflå er for mange helt spesiell. Det lille bruket 250 stupbratte mester over Geirangerfjorden hat blitt selve symbolet på hyllegårdene.

Det er vanskelig å tro at dette en gang var regnet som en storgård i lokalmiljøet. På det mester var her omkring 120 melkegeiter, 20-30 sauer, 6-8 kyr og 1 hest.

Skageflå ble fraflyttet i 1916, men det ble slått her helt opp mot slutten av 1960-tallet, og høyet ble fraktet på løpestreng ned til fjorden og rodd over til Grande eller inn til Homlong.

Dronning Sonja har et spesielt forhold til gården etter å ha vært her flere ganger. Dronningen og Kongen feiret også sølvbryllupet sitt her i 1993 sammen med gjester fra alle europesike kongehus. Sommeren 2006 var Skageflå igjen arena for nok en storstilt markering; Den nye verdenssarvstatusen ble feiret, hvor dronning Sonja avduket plaketten.

RAskeste vegen til Skageflå er med båt ut fjorden fra Geiranger. I Skagehola går man på land og tar fatt på stien som smyger seg opp fjellsiden.  Terrenget er særs bratt, men på de mest utsatte partiene er det trinn i fjellet, og stien er sikret  med rekkverk. Dette er en populær tur, også av barnefamilar. Mindre barn bør likevel ikke få gå aleine.

Der er flotte utsiktspunkt undervegs, og rent majestetisk oppe på garden med utsikt over Geirangerfjorden og fossefalla De syv søstrer og gården Knivsflå på den andre siden av fjorden. Turen opp tar ca. 1 time.

Den opprinnelige stien til Skageflå var på langt nær så sikra og tilrettelagt som i dag. I 1855 ble det minert ut en skråhylle i fjellveggen, men før dette måtte man ha stige for å komme opp. På den tiden reiste og skattefuten rundt på gårdene og krevde inn skattten. På Skageflå var bonden snar med å dra opp stigen når futen kom, og futen måtte snu. 

Fulltekstsøk